A szénhidrát, mint a fogyni vágyók ellensége? Hát nem…. Nézzük meg, miért is.

A szénhidrátok a közhiedelemmel ellentétben nem a legfőbb ellenségeink. Az emberi szervezetnek szüksége van megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátra, a fehérjék és jó minőségű zsiradékok mellett.

Mindenki számára más és más mennyiség kell. A 160 gramm szénhidrát az a mennyiség, amely megfigyelés szerint a nap folyamán megfelelően elosztva, leginkább kielégíti szervezetünk anyagcsere igényeit.
Van, akinél a 160 gramm szénhidrát soknak, másoknál kevésnek bizonyul. Ez a mennyiség csupán egy iránymutatás, hiszen mindenkinek egyénileg célszerű meghatározni a napi szénhidrát szükségletét. Hiszen figyelembe kell venni a napi aktivitást, a sportot, a célokat, különböző betegségeket – ha vannak, az életkort és nemet és még sok- sok mást is.

Amennyiben valakinél az orvosa szénhidrát anyagcsere betegséget állapított meg, ott nem azért fontos az optimális szénhidrát bevitel beállítása, hogy egy épp jelenlévő problémát kezeljen vele, hanem egy életen át tartható diétát kell kialakítani a betegség jelenléte miatt.

A szénhidrát diéta célja nem a fogyókúra, azonban pozitív hozadékaként rendszerint jelentős fogyás jelentkezik.
Ennek hátterében rendszerint az áll, hogy az anyagcsere folyamat optimalizálódása mellett a sejtek már nem tároló-energia megtartó funkcióban működnek, illetve megszűnik a korábban nagy mennyiségben bevitt szénhidrátok okozta kalóriafelesleg is.

A 160 grammos diéta alapelvei, megegyeznek az egészséges táplálkozás alapelveivel. Így ha fogyni szeretnél, vagy csak szimplán egészségesen szeretnél táplálkozni, akkor kiváló választás lehet számodra.

A szénhidrát diéta lényege, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot szükséges bevinni minden étkezésnél. A koplalás nem meg engedett.
Változatos és finom ételeket is ehetünk (természetesen megfelelően elkészítve), pl. teljes kiőrlésű tortilla, zabpalacsinta, tk. pizza, joghurtos gyümölcsös finomságok.
A lényege az egésznek a mennyiségeken van.

Ha szeretnél még többet megtudni, hogy hogyan tudsz fogyni, de közben egészséges maradni kattints ide.