Egyre népszerűbbé válik a saját testsúlyos edzés, hiszen semmire nincs szükség hozzá csak önmagunkra. Akinek nincs kedve konditerembe járni, mégis szeretne fittebb és sportosabb lenni, annak ideális testmozgás lehet.

A saját testsúlyos edzés előnyei:

Rengeteg előnye van, például nem kell edzőtermi bérletekre külön költeni, hiszen otthon is remekül ellehet a gyakorlatokat végezni. Nem csak kezdőknek ajánlott, aki már régebb óta edz annak is kiváló mozgásforma.

Bárhol, bármikor neki lehet kezdeni és mivel funkcionális gyakorlatokból áll össze teljesen természetes és hatékony tud lenni. Javítja az állóképességet, miközben kíméletesen erősíti az izmokat és az ízületeket, de alakformálásra és fogyásra is tökéletes. Ahogyan a nevében is benne van, nem kell hozzá csak a saját testsúlyunk. Viszont, ha szeretnénk növelni a hatékonyságot egy súlyzóval vagy kettlebellel könnyen megtehetjük.

Saját testsúlyos edzés során több izomcsoportot átdolgozunk, így a hatás még eredményesebb. Az idő sem lehet akadály, mert egy edzés, ha kevés pihenőket tartunk 20 perc alatt is hatásos. Pláne ha otthon edzünk, még az utazással sem megye el idő.

Milyen hátrányai lehetnek?

Az igaz, hogy ha inkább izom növelés a célunk, akkor egy idő után már nem lesz elég ez a fajta edzésforma, ezért ilyenkor érdemes súlyokkal vagy gépekkel rá dolgozni.

Sokan azt mondják, hogy unalmassá válik már egy idő után. Ezen lehet változtatni! Érdemes olyan módon összeállítani az edzést, hogy az kellőképpen változatos legyen. Sok gyakorlat van, amire lehet nem is gondolnánk.

Saját testsúlyos alapgyakorlatok: Húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, guggolás, hasizom és gerincerősítő gyakorlatok.

Fontos, hogy a gyakorlatoknál adj időt magadnak. Általában az ilyen összehangolt mozgás soroknál több idő kell az agynak és a testnek amíg megtanulják őket, mint a gépekkel végzett gyakorlatokat. Illetve az edzés is hatékonyabb tud lenni, ha többször ismételsz egy-egy gyakorlatot.

Érdemes edző segítségét kérni, ha még kezdők vagyunk, mert ő a célunkhoz tudja igazítani az edzést.

Kattints ide, és vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdéseid vannak.