Jázmin rizs, barna rizs, fehér rizs, basmati rizs, sushi rizs, feketerizs, vörös rizs, vadrizs…
Hosszasan sorolhatnám, hiszen rengeteg féle rizs elérhető ma már a boltok polcain. Ezért is hasznos ez a rizshatározó mindenkinek.
Te melyiket fogyasztod és preferálod? Illetve mi alapján választasz vásárláskor?

 

Ezért készült ez a rizshatározó!

Többen tudjátok, én is inzulinrezisztens vagyok, és ebben az étrendben a megfelelő rizs kiválasztásánál elsődleges szempont, a lassú felszívódás és magas rosttartalom, ami azért nagyon fontos, hogy a vércukorszintünk ne ingadozzon.
Ezek alapján csoportosíthatjuk a rizst ajánlott és kevésbé ajánlott kategóriába.

 

Az ajánlott rizsfajták – rizshatározó:

 

1. BARNA RIZS: A barna rizs feldolgozásánál a külső korpa részt nem hántolják le, így megmarad a gabona rosttartalma, emiatt pedig összességében lassú felszívódású lesz. A megmaradt külső héj részben ezenkívül több vitamin és ásványi anyag is található, ami miatt még értékesebb köretnek számít, mint a fehér rizs. Elkészítés során azonban ezzel a fajtával lehet a legtöbb probléma, mivel többnyire 45-50 perces főzési időt igényel. Barna rizsből elérhető azonban előfőzött változat is, amely jócskán lerövidíti az elkészítési időt. Szóval, ha gyors vacsorára vágysz, kevesebb macerával, inkább ezt a verziót válaszd.

 

2. BASMATI RIZS: Az én kedvencem 😀 Ha nem annyira kedveled a barna rizst, akkor a basmati rizs valószínű kedvenc lesz! Ez a legalacsonyabb glikémiás indexel rendelkező rizs fajta, így az IR diétába is könnyedén beilleszthető. Ha a fehér rizst szereted, akkor ezzel nem lesz gond, hiszen ízvilágában nagyon hasonlít a fehér rizshez, és elkészítés szempontjából is ugyanúgy főzzük.

3. EGYÉB RIZSFAJTÁK: A kevésbé ismertebb rizsfajták között szerepel a fekete- , a vörös-, és a vadrizs. Ezek mind magas rosttartalommal rendelkeznek, ami miatt lassú felszívódásúnak számítanak, éppen ezért mindenképp ajánlott beépíteni az étrendbe. A vadrizs például nem is a rizsek családjába tartozik, csak a neve az. Ennek ellenére megfelelő tápanyagtartalma miatt ajánlatos a fogyasztása.

A kevésbé ajánlott illetve nem ajánlott rizsfajták:

 

Ebbe a kategóriába sorolható a sima fehér rizs, a jázmin rizs és a sushi rizs.
Mivel ezek mind hántolt rizsfajták, rosttartalmuk alacsony és a glikémiás indexük pedig magasabb. Ezek a típusú rizsfélék IR-esként és cukorbetegség esetén egyáltalán nem ajánlottak, de az egészséges táplálkozás szempontjából sem túl gyakran ajánlott fogyasztásuk.

 

Tápanyag összetétel szempontjából a különböző rizsfélék eléggé hasonlóak.
Szénhidrát tartalmuk 100 g-ban 70-77 között van, míg fehérje- és zsírtartalmuk alacsony, kalória tartalmuk pedig 350 körül alakul.

 

Összességében tehát bármelyik rizsfajtát is választod az ajánlottak közül, mindig arra figyelj, hogy egy-egy alkalommal (szárazon lemérve) 50-60 g-ot ajánlott fogyasztani belőlük. Ez kész, főtt állapotban kb. 3 evőkanál rizst jelent. Természetesen ez egyénenként változó.

 

A rizs mellé mindig fogyassz bőségesen zöldségeket, így összességében az ebéd szénhidrát tartalma is megfelelő lesz.
Térj el a megszokottól és próbáld ki néha a különlegesebb fajtákat is, hiszen az új ízek néha magukkal ragadhatnak és a szervezeted is meghálálja 🙂

 

További tartalmakért kövess minket a Facebookon is!