Az inzulinrezisztenseknek sem múlhat el úgy a nyár, hogy ne egyenek friss, finom gyümölcsöket, amelyek magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén méltán meghatározó helyet foglalnak el az étrendünkben.

A gyümölcsöket a gyorsan felszívódó szénhidrátok között tartjuk számon, mivel
gyümölcscukrot, más néven fruktózt tartalmaznak. Azonban kiemelkedő különbség van közöttük, amennyiben a szénhidrát tartalom és a vércukor emelő hatásukat nézzük.

Milyen gyümölcsöt szabad enni?

Ajánlott előnyben részesíteni azokat a gyümölcsöket, amiknek alacsonyabb a szénhidrát tartalmuk, mert ezekből akár két maroknyi mennyiségben is fogyaszthatunk. A málna, szeder, eper, fekete áfonya és ribizli mind ehetők ebből a csoportból.

Az őszibaracknak, sárgabaracknak, nektarinnak és a meggynek már magasabb a szénhidrát tartalma, ezért belőlük óvatosabban fogyasszunk. Nektarinból és
őszibarackból körülbelül 2-2, sárgabarackból 5-6 közepes darab, meggyből pedig 1 nagyobb maroknyi mennyiség fogyasztható egy-egy alkalommal.

A cseresznyét és a szilvát sokan nagyon szeretitek. Viszont ezeknek a szénhidrát tartalma azonban még az előző csoportnál is magasabb, ezért ne ezek legyenek az elsőként választandó gyümölcsfélék.

A görögdinnye pedig a nyári klasszikus, szinte mindenki szereti. Fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy a szénhidrát tartalma alacsony, a glikémiás indexe magas, tehát gyorsan megemeli a vér cukorszintjét.
Természetesen egy szelet görögdinnye délután a nagy melegben belefér, de ne essünk túlzásba vele.

Mikor a legérdemesebb enni?

Ezeket a mennyiségeket elsősorban uzsonnára ajánlott megenni, ebben a napszakban akár csak gyümölcsből is fedezhető a szénhidrát szükséglet. Ha tízóraira szeretnénk beiktatni a gyümölcsöket, azt is megtehetjük, ebben az esetben azonban csak a megadott mennyiség felét fogyasszuk és fontos, hogy mellé valamilyen lassan felszívódó szénhidrát is kerüljön, amivel lassíthatjuk a fruktóz felszívódását.
Teljes kiőrlésű keksz, olajos magvak tökéletesen megfelelnek erre a célra.

Reggelinél és vacsora, utóvacsora idejében azonban lehetőség szerint kerüljük a gyümölcsfogyasztást.

A gyümölcsöket próbáljuk mindig frissen és nyersen fogyasztani. Gyümölcslé és turmix formájában elkészítve felszívódásuk gyorsabb lesz, főzés és párolás hatására pedig veszítenek vitamin- és ásványianyag tartalmukból. Turmixként edzés mellé kifejezetten ajánlott.

Tehát fontos gyümölcsöket is enni. Apróbb odafigyeléssel tökéletesen beilleszthetők egy inzulinrezisztenseknek alkalmazott szénhidrát diétába.

Tervezz és légy tudatos, így egy egészséges és változatos étrenddel élhetsz.

További információért kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.