A sport és testmozgás szerves része a fitt és egészséges életmódnak, de nem csak abban az esetben ajánlott, ha fogyni szeretnél. A sport és a táplálkozás például inzulinrezisztensek esetén kiemelt szerepet kap a mozgás a terápia során, ugyanis ez növeli a sejtek inzulinérzékenységét.
Nem csak tavasszal a jó időben fontos a szervezet számára a mozgás, hanem a borúsabb, téli napokon is ugyanannyira kiemelt szerepet kell kapnia az edzéseknek. Az edzés hatékonysága sok esetben a táplálkozáson is múlhat, hiszen ez biztosítja a szerveztünk számára szükséges tápanyagokat.

Hogyan is étkezzünk, hogy az edzések hatékonyabbak legyen? 

 1. Soha ne eddz éhgyomorra: Az éhgyomorra történő edzés az alacsony vércukorszint miatt rosszullétet, szédülést okozhat, és üres gyomorral önmagában az edzés sem hatékony.
 2. Sportolás előtti étkezés: Edzés előtt nem érdemes megterhelni a gyomrunkat nehezebb és nagyobb mennyiségű ételekkel, mert a rostok és a zsíros, fehérje dús ételek több ideig tartózkodnak a gyomrunkban, ezáltal az edzés nehézkessé válhat.
  Testmozgás előtt leginkább a könnyebben emészthető, alacsonyabb zsírtartalmú és nem túl magas rosttartalmú ételeket helyezd előtérbe.
  Tápanyagtípusból elsősorban szénhidrátot ajánlott fogyasztani, hiszen a fehérje és zsír nehezebben emészthető.
  Megfelelő választás lehet például gyümölcsös zabkása (kb. 30 g), vagy akár pár darab cukormentes keksz (pl. gullon kekszek).
  Az edzés előtti étkezés időpontja nagyon sok esetben egyéni tényezőktől függ, de körülbelül 1 órával előtte ideális időzítened az étkezést, mert ekkor a gyomor már kellőképpen ki tud ürülni. Sokaknak azonban több időre is szükség lehet, így érdemes ezt mindenkinek kitapasztalnia saját magán.
 3. Sportolás utáni étkezés: Edzés után két nagyon fontos teendő van a szervezet megfelelő működéséhez. Az egyik a szénhidrát raktárak megfelelő visszatöltése, a másik pedig a fehérje pótlása. Gyors megoldás lehet egy cukormentes fehérje szelet, vagy egy sonkás-sajtos teljes kiőrlésű szendvics. Azonban ha van időnk otthon étkezni, akkor mindenképpen megfelelő szénhidrátforrást kombináljunk kitűnő fehérje forrással. Pl. halat vagy csirkehúst, zöldségekkel, tojással, babfélékkel. Speciális igényeknél, pl. inzulinrezisztencia esetén kiemelten fontos, hogy edzés után gyors felszívódású szénhidrátot vigyünk be a szervezetbe, ez lehet gyümölcs, vagy joghurt, egy kis cukormentes keksszel vagy zabbal párosítva. Az edzés utáni étkezést az edzés befejezését követő fél órán belül próbáljuk megejteni.
  A sport és a táplálkozás összefüggése kihagyhatatlan a megfelelő fejlődés érdekében.

Kezdd el a mozgást még ma! Figyelj az étkezésedre, hogy minél hatékonyabb legyen az edzés és hamarabb észrevedd a változást!

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnél egyéni edzéstervet kérni.