Első lépések a saját edzéstervek kialakításában!

A legfontosabb kérdés, hogy milyen a napi ritmusod, mennyi időt szánsz a mozgásra?

A heti beosztásodat érdemes áttekinteni és így kialakítani, kiválasztani, hogy számodra milyenek az ideális edzéstervek. Nagyon fontos szempont, hogy milyen munkát végzel, ha pl. irodait, akkor ez mindenképpen többszöri intenzív mozgásos gyakorlatokból álló tervet kíván.

Ha szeretnél egészségesebben élni és mozogni, esetleg kicsit átmozgatni magad a sok ülés mellé, de nem szeretnéd túlzásba vinni, vagy nincs sok időd, akkor bőven elég 3 napot edzened egy héten. Már ezzel is szép dolgokat lehet elérni! A három nap még nem túl sok, viszont mindenképpen szükséges ahhoz, hogy minden izomcsoportot megdolgoztass.

Ha van kitűzött célod és komolyabb eredményt akarsz elérni, akkor minimum 4, de inkább 5 edzésre lesz szükséged egy héten, hogy folyamatosan terheld az izomzatodat, ezzel maximális fejlődésre kényszerítve.

A kezdő edzéstervek többsége átmozgató, teljes testes edzés, mely nem a nagy súlyokról, hanem a gyakorlatok elsajátításáról, és az izmok, ízületek terheléssel szembeni felkészítéséről szól. Elsőre kevés sorozatot, ill. gyakorlatot végzel egy edzésen. Ez nem az erőlködésről szól, hanem arról, hogy később bírd a terhelést, az izmaid, a tested felkészüljön az előtte álló feladatra.

Edzésterv segít a tudatos edzésben és abban, hogy a céljaidnak megfelelően tudd alakítani az izmaid. Legyen szó zsírégetésről vagy állóképesség növelésről. Más-más edzésterv kell a kezdőknek, vagy a haladóknak.

A következő, haladó szint

Ahogy az ember fejlődik, egyre nagyobb mennyiségű edzésmunkára lesz szüksége a fejlődéshez.

Az viszont egyértelmű, hogy egy haladó edzés mindenképpen intenzívebb lesz, mint egy kezdő edzés. Másképp kell tervezni a gyakorlatokat, és az egyes izomcsoportokat is ennek megfelelően kell edzeni.

Haladóként már szükséges ezeket személyre szabni, az alkatodnak és szükségleteidnek megfelelően.

Fontos tudni, hogy más és más edzéstervek kellenek nőknek, és férfiaknak. Ezt mindenképp figyelembe kell venni, hogy elkerüljük a sérüléseket. Haladóként már lehet, sőt érdemes segédeszközöket, súlyzókat használni. Utóbbi esetében nagyon fontos, ha nem a legfontosabb a pihenés, a regenerálódás. Hagyj időt a testednek átalakulni!

Szeretnél te is saját edzéstervet? Akkor lépj kapcsolatba az edzőinkkel!