Nagyon sokan hamar feladják az elérni kívánt célt, ennek elkerülésében segít egy jól megtervezett edzésterv. Szükség van arra, hogy nyomon kövesd a kezdéstől az elért eredményeket, ez is további fejlődésre sarkalhat. Ha csak úgy „ösztönből” edzel, nagyon nehéz lesz kitartani a vágyott cél eléréséhez és a lendületet megőrizni.

Kezdeti lépések

Nagyon fontos, hogy először is felkészítsd a tested a rá váró terhelésre, mozgásra. A kezdő ideális edzés, nem súlyok emelgetése, hanem átmozgató, teljes testes edzés. Főként a gyakorlatok helyes elsajátításáról, az izmok, ízületek terheléssel szembeni felkészítéséről szól. Az első edzésterv jó, ha az elején még a nagyobb számú egyforma mozdulatokra helyezi a hangsúlyt, és kevés sorozatot, ill. gyakorlatot tartalmaz. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg! Jól be kell gyakorolni az egyes mozdulatokat. Ez az időszak nem az erőlködésről szól, hanem arról, hogy később ne legyenek sérülések és minél hatékonyabban végezhesd az edzést. Ha jól választod meg a gyakorlataidat, és helyesen hajtod végre, akkor nagyon jó eredményt érhetsz el. Legyen szó elsősorban a zsírégetésről, állóképesség fejlesztésről, alakformálásról. 

Edzésterv haladóknak

Ha már egy ideje edzel, a testednek, az izmaidnak nem jelent kihívást a gyakorlatok elvégzése, és további szintre szeretnél jutni, akkor haladó edzésterv szükséges. Ezek többnyire osztott edzéstervek, azaz egyszerre egy-két izomcsoportot dolgoztatsz meg egy edzésen. Emellett természetesen vannak olyan haladóbb edzésmódszerek is, melyek teljes testre irányulnak. Az, hogy egy izomcsoportot egy héten egyszer, vagy többször érdemes megdolgoztatni haladó szinten, máig vitás kérdés. Az edzésterv itt már súlyzók, és egyéb eszközök alkalmazását is tartalmazhatja.

Szempontok szerinti edzésterv

Több olyan gyakorlat és edzésterv is van, melyek inkább a nők számára hasznosak, bár nem speciálisan nekik készültek. Egy nő számára kiemelten fontos lehet egy-egy testrészének formálása. A fenék-, a combformálására külön gyakorlatok szükségesek. Ebben segít ezeket a szempontokat is figyelembe vevő edzésterv. Pl. a helyes testtartás megőrzése, amihez már lehet, hogy szükség lesz súlyzók használatára.

Bármilyen is az edzésterv a rendszeresség elengedhetetlen. Ha eredményt szeretnénk elérni, mindennapjaink része kell legyen a mozgás!

Ha vannak még kérdéseid, vedd fel velünk a kapcsolatot!