Az ülőmunka veszélyei

A legtöbb ember a formás alak elérése miatt kezd el mozogni, azonban más esetekben, pl. ülőmunka mellett is kiemelten fontos a testmozgás. Nagyon sok fiatal és idősebb ember is a napja nagyobbik részében ülő helyzetben van. Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód.

Az ülő életmód problémájának lényege, hogy a gerinc deréktáji szakaszának görbülete mélyebben dől előre, ezért a has nagyobbnak tűnik. Feltételezhető, hogy fele annyira sem lenne nagy a hasad, mint amekkorának látszik, csak nem megfelelő  a testtartásod.

A nem megfelelő tartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, amely szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, amely elváltozáshoz vezet, mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét is.

Hogyan lehet mindezt elkerülni? Célzott aktív mozgás a megoldás.

Mozgással fokozzuk a vérellátást az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A mozgás azt is elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le illetve számos belgyógyászati probléma is megelőzhető vele.

Van megoldás az ülőmunka káros hatásai ellen?

A deréktáji izmok erősítésével ezek a problémák kiküszöbölhetők.

A sok ülőmunkát végzőknél az alábbi izmok inaktívvá válnak:

– fenék: a legfőbb csípőizmok amelyek alapvetően adják a feneket,
– combhajlító: a comb hátulsó oldalán található izom

– has: a törzs magja, ami segít stabilizálni a törzset és a csípőt

Ennek a három izomcsoportnak a funkciója az is, hogy segítse visszahúzni a csípőt a megfelelő helyzetbe:

– fenék: amikor ülsz, húzza a combcsontod. Tehát amikor a combcsont fixen “ül”, a csípőd visszaforgatódik.
– a has felfele húzza a csípőt elölről, ami vissza- és előreforgatja lényegében.
– a combhajlító húzza le a csípőd, így fordul hátra.

Az izomzatunk és tartásunk mellett bélrendszeri problémát is okozhat a sok ülőmunka. A  belek normális működéséhez szintén sok mozgás és sok folyadék és rost szükséges. Ha valamelyik hiányzik ezek közül,  az emésztési problémákat okozhat (pl. haspuffadást). Az ülőmunkát végzőknek arra is oda kell figyelni, ha dagad a lábuk, ez a visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet. Mindezekből egyértelmű, hogy az embernek meghatározó mennyiségű mozgásra van szüksége, hogy egészséges maradjon. Sajnos az átlag lakosság nem mozog eleget, pedig a mozgás a legjobb stresszoldó és mivel endorfint szabadít fel, még örömforrás is.

Hogyan hozhatjuk helyre a testtartásunkat?

Bizonyos izmokat nyújtani, bizonyosokat pedig erősíteni kell.

A horpaszizom és combizmok sok nyújtást igényelnek, míg a fenék és combhajlító izmok erősítést.

Az online személyi edzéssel nem csak alakot formálhatunk, hanem a sok ülőmunka káros hatásait is csökkenthetjük.

Ha szeretnéd cél orientáltan elkezdeni az egészséged javítását, akkor írj nekem üzenetet az adri@fullfitt.hu email címre is segítek belevágni neked.