A HIIT edzés mint általában a legtöbb hangzatos kifejezés itt is az angol közvetlen átvételét jelenti. Azaz a High Intensity Interval Training-ét.  Ez az edzésfajta egy az intervallum edzések közül. Ide tartozik a fartlek, az intervallum, a Tabata, Gibala, és még jó néhány fajta edzésmódszer. Minden esetben a lényeg az, hogy egy rövid intenzív szakaszt egy másik, általában hosszabb pihenő szakasz követ. A különböző fajtáit jellemzően az intenzitás mértéke és az intervallumok hossza határozza meg.

Mivel a neve is mutatja,  hogy egy magas intenzitású edzés. Így extrém terhelést jelent nemcsak az izmaidnak, hanem a szívednek, keringési rendszerednek is. Ez azt jelenti, hogyha otthon, egyedül, felügyelet nélkül edzel, könnyen okozhatsz kárt magadnak, hiszen a pulzusszám váltakozásának elérése a cél az edzések alatt. Emiatt kezdőknek ez az edzésmódszer nem ajánlott!

Míg a Tabata edzésmódszer esetében fix időtartamok vannak, azaz 20 másodperc intenzív munka, majd 10 másodperc pihenő, összesen nyolcszor, azaz 4 percen keresztül, addig a HIIT edzés esetében egyetlen fix pont van, mégpedig, hogy az intenzív szakaszban a pulzusnak el kell érnie a maximális értéket, azaz leegyszerűsített számítás szerint 220-életkor értéket. Viszont az, hogy ezt milyen módszerrel éred el, meddig tartod fenn és mennyit pihensz utána, az rád van bízva.
Ez edzettségi állapottól erősen függ!

A négy legfontosabb tényező a HIIT edzés során: ezeket mindenképpen be kell tartani!

  1. Maximális pulzusszám elérése. Ez nagyon nem könnyű feladat és sok esetben nem túl kellemes, hiszen mindent bele kell adni az adott feladatba és maximális erőbedobással kell végezni a kijelölt időtartam alatt a gyakorlatot.
    Ha van pulzusmérő órád, az a legjobb. Be tudod állítani, milyen határok között szeretnél edzeni, figyelmeztet ha túl alacsony, vagy magas az érték.
    Ha nincs órád,  akkor tudod magadnak mérni könnyen a csuklód belső oldalán. Próbáld ki, keresd meg hol tudod kitapintani, ha nem tetted eddig, ne edzés közben keresgéld majd először!
    pulzus gyakorlatilag az egy perc alatt mért szívdobbanások száma: csak állíts be valamit, ami egy percet mér, és számolj, ennyi a tudomány
  2. A munkaszakasz hossza. Ez nincs megkötve, de általában 20-30 mp szokott lenni. Ez is inkább az előző pont függvénye, azaz olyan időtartamot kell választani, ami alatt el tudod érni a szükséges pulzus számot. Viszont fenn is tudod tartani végig.
  3. Pihenő szakasz. Kezdő HIIT-eseknél nem is szükséges időhöz kötni ezt a szakaszt. Az a legfontosabb, hogy a pulzus visszatérjen a kezdeti pulzushoz. Lehet, hogy az első kör után ehhez elég lesz fél perc, míg a tizedik után már akár két perc is kellhet hozzá.
  4. Maga a gyakorlat. Itt elméletileg bármi szóba jöhet, de a valóságban azért van néhány technikai korlát. Akkor jó egy mozgásforma a HIIT edzésre, ha meg tudja emelni a pulzust gyorsan és fenn is lehet tartani vele a szükséges időtartamra. Praktikus, ha ugyanazt a mozgásformát használjuk a pihenő és a munka intervallumra is. Tehát arra is alkalmasnak kell lennie, hogy lassan és könnyedén végezve vissza tudjon lassulni a pulzusunk.

Melyek a legjobb gyakorlatok a HIIT edzéshez? 

Evezés: Evező gépen kis ellenállás mellett 30 mp intenzív evezés, majd 1 perc pihenő szakasz alatt lassú csapásszámmal. Az evező gép rendkívül jól átmozgatja az egész testünket. Így zsírégetésként is nagyon jó mozgásforma, de akár erősítésként is használható. Mindezek mellett pedig az intervall edzések eszköze is lehet.

Boksz: 30 mp bokszzsák püfölés, majd 1 perc pihenő. A pihenő alatt nem szabad leülni, mozogni kell folyamatosan.  Az ütéseket ki lehet egészíteni rúgásokkal is természetesen. Illetve ha otthon végezzük ezt az edzés akkor az árnyékboksz is szóba jöhet természetesen, így semmilyen eszközt nem igényel az edzésünk.

Sprint és futás: A tervezett intenzív szakasz lesprintelése után a pihenőszakaszban közepes intenzitású futást végzünk. Ez kifejezetten haladóknak ajánlott gyakorlat.

Egyéb gyakorlatok: guggolásból felugrás, burpee – azaz négyütemű fekvőtámasz, vagy eszközzel is végezhetünk gyakorlatokat pl. kettlebell segítségével. A lényeg mindegyiknél a fenti tényezők betartása. 🙂

Ha szeretnél többet tudni vedd fel velünk a kapcsolatot.